Nieuwe campagne GOUD:EERLIJK?

‘Voor het menselijk lichaam is zuiver goud onschadelijk’, schrijft Wikipedia. De campagne Goud:eerlijk? belicht een andere kant van goud: de goudwinning. En die is nìet zo zuiver en onschadelijk… CATAPA, Netwerk Bewust Verbruiken en Ecolife lanceerden 19 oktober jl. hun nieuwe campagne, waarmee zij de problematiek binnen de goudindustrie aan de kaak stellen. Goud:eerlijk? is opgezet om binnen drie jaar zoveel mogelijk consumenten bewust te maken van de sociale en ecologische impact van goudontginning. Op de website goudeerlijk.be is veel achtergrondinformatie te vinden over de problematiek, de cases en alternatieven van de goudwinning. Lagere levensverwachting Want dat goudontginning impact heeft op het milieu en op de gezondheid van de mijnwerkers, staat vast. De productie van een gouden ring gaat gepaard met 20 tot 60 ton hoogtoxisch afval en het gebruik van 40.000 tot 120.000 liter zoet water. De ontginning van 1 kilo goud staat gelijk aan 17.000 ton CO2 uitstoot, zo meldt de website goudeerlijk.be. Dagmijnbouw gaat gepaard met het gebruik van kwik en cyanide, waarbij veel zware metalen vrijkomen, die regelmatig in het grondwater in de bodem belanden. Dit vormt een bedreiging voor de lokale flora en fauna. De fysieke gezondheidsproblemen bij mijnwerkers zijn legio: longaandoeningen, ademhalingsproblemen, kanker, verhoogd arseen en lood in het bloed zijn de meest voorkomende aandoeningen als gevolg van de mijnbouw. Mijnwerkers hebben dan ook een gemiddeld lagere levensverwachting. Urban mining Er is gelukkig wel uitzicht, er zijn namelijk al ontwikkelingen om een duurzaam alternatief op de markt te brengen. Maar er is vooralsnog geen algemeen internationaal aanvaarde standaard, waaraan ‘groene’ edelmetalen moeten voldoen. Recyclen is een andere manier om het milieu en de mensen te sparen. Over de voordelen van urban mining – het proces waarbij (edel)metalen uit elektronisch afval wordt gehaald – zijn de meningen verdeeld. Er zijn bedrijven die afval verwerken tot nieuwe grondstoffen, maar het is nog steeds slecht te traceren waar en onder welke omstandigheden dit gebeurt. Oudste vorm van recyclen Goud blijkt heel goed recyclebaar te zijn, er is slechts verlies op onzuiverheden van 0.1 procent. Het hersmelten van goud is wellicht de oudste vorm van recyclen die de mensheid kent. Echter, ook voor recycled goud zou een keurmerk in het leven geroepen moeten worden, zodat je er als consument op kunt vertrouwen dat je op alle fronten een duurzaam sieraad in handen hebt. (Bron: goudeerlijk.be)

gerelateerde artikelen

Verpakking

Iedere Nederlander opent per dag gemiddeld zeven verpakkingen. Dit leidt tot een behoorlijke berg afval, die getransporteerd, geproduceerd en verwerkt moet worden, het liefst zonder…

Katoen

Bij de productie van katoen is het gebruik van pesticiden en de grote hoeveelheden benodigd water een groot probleem. Katoen is een dorstig gewas. Daardoor…