Brandnetel

De teelt van brandnetel is veel milieuvriendelijker dan die van traditioneel katoen. De productie van vezel uit brandnetel is dan ook interessant om de hoog kwalitatieve vezel maar ook als duurzaam alternatief voor katoen. De vezel is sterker dan katoen en fijner dan die van linnen. Zeer geschikt dus om diverse soorten stoffen mee te maken, zowel weefsels als breisels. Brandnetelstof is sterk, zacht en goed vormbaar tot mooie kleding.

De stekjes worden geplant en groeien daarna totdat ze 2,5 meter hoog zijn. In september worden de planten geoogst door de planten te maaien. De stengels blijven liggen op het land om te dauwroten. Hierna wordt het stro tot balen geperst en wordt het ter drogen gelegd in een schuur. Nu komt het moeilijkste gedeelte: het scheiden van de vezel van de stam. Dit gebeurt door mechanisch onthouten. Hierna worden de vezels gekamd totdat ze schoon zijn en gemengd kunnen worden met biologisch katoen en dan kan het gesponnen worden tot garen. Hiervan worden de stoffen geweven.

(Bron: Netl)

 

gerelateerde artikelen

Katoen

Bij de productie van katoen is het gebruik van pesticiden en de grote hoeveelheden benodigd water een groot probleem. Katoen is een dorstig gewas. Daardoor…