Rechten voor mensen, regels voor bedrijven

Het MVO platform voert actie omdat ze vinden dat het niet langer kan dat bedrijven mensen uitbuiten en milieu belasten. Bedrijven moeten verantwoordelijk gesteld worden voor hun handelen.

Bangladesh werken ruim een miljoen werknemers tot 100 uren per week, maar zij verdienen niet voldoende om te eten. Aan de andere kant van de wereld verwoest een enorme olievlek van BP unieke ecosystemen en bedreigt de ramp vissers in hun bestaan. Het zijn twee voorbeelden van situaties waarbij mens en milieu door toedoen van bedrijven in het geding zijn. Het MVO Platform voert campagne om er voor te zorgen dat deze ondernemingen verantwoordelijk worden gesteld voor de schadelijke gevolgen van hun activiteiten.

Met ze eens? Teken de petitie op www.rightsforpeople.org (deze organisatie bestaat niet meer (08052014)

Campagne Rights for People Rules for Business

Het gedrag van multinationals heeft dikwijls een schadelijke impact op de lokale leefomgeving, zoals ook uit bovenstaande voorbeelden blijkt. Ze laten zien dat goede regelgeving nog ontbreekt of niet wordt nageleefd. Via de campagne Rights for People Rules for Business roept het MVO Platform beleidsmakers in de Europese Unie op om wetten te formuleren waarmee multinationale ondernemingen verantwoordelijk worden gesteld voor de schadelijke gevolgen van hun activiteiten over de hele wereld.
Naast de handtekeningen actie zijn er dit jaar meer activiteiten om de campagne te ondersteunen. Bijvoorbeeld een speakerstour in november 2010: Drie Zuidelijke sprekers bezoeken vijf Europese landen om uit eerste hand te vertellen over schendingen die in hun land plaatsvinden. De sprekers brengen een bezoek aan Polen, Tsjechië, Duitsland, Nederland en België. Van 10 tot 14 november komen de sprekers naar Nederland. Op 11 november (ovb) zal het MVO Platform een publieksdebat organiseren waaraan de Zuidelijke sprekers zullen deelnemen. Daarnaast zal een programma worden samengesteld met o.a. bezoeken aan ministeries, parlementariërs, media, NGOs en academici.

Het MVO Platform bundelt voor deze campagne haar krachten met de European Coalition for Corporate Justice (ECCJ), een Europees netwerk waarbij meer dan 250 maatschappelijke organisaties zijn aangesloten.

De voorstellen waar de campagne voor pleit:

Stel Europese bedrijven wettelijk verantwoordelijk voor schade die ze toebrengen aan mens en milieu zowel binnen als buiten de EU (van kinderarbeid tot het verwoesten van regenwouden).
Zorg dat bedrijven transparant zijn over hun activiteiten en plannen en stel multinationale ondernemingen verplicht om volledige en betrouwbare informatie te publiceren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu.
Toegang tot wetsbescherming: zorg ervoor dat de slachtoffers van bedrijven hun rechten kennen en toegang krijgen tot wetshandhavers.

 

gerelateerde artikelen

Verpakking

Iedere Nederlander opent per dag gemiddeld zeven verpakkingen. Dit leidt tot een behoorlijke berg afval, die getransporteerd, geproduceerd en verwerkt moet worden, het liefst zonder…

Katoen

Bij de productie van katoen is het gebruik van pesticiden en de grote hoeveelheden benodigd water een groot probleem. Katoen is een dorstig gewas. Daardoor…