Bloesjesdag

Bloesjesdag is weer in aantocht! De inkoop is al begonnen, zo blijkt bij duurzame webwinkel Watmooi.
Vooral het roze zijden bloesje van Studio Jux is erg in trek. Terwijl het toch niet goedkoop is, met 159,95 euro. Maar straks wel zeer herkenbaar voor de heren om er de meest duurzame dames uit te kunnen pikken. Het is dus roze, heeft twee oranjerode strikken. En weet wanneer de parade op straat voorbij is: het bloesje werd handgemaakt door een ambitieuze jongen in Nepal, die luistert naar de naam Bhairab Pariyar.
Bloesjesdag, rokjesdag… Het is een mysterieuzer verschijnsel dan het eerste kievitsei. Hoe is het toch mogelijk dat tienduizenden vrouwen allemaal tegelijkertijd voor de kledingkast besluiten: vandaag is het zo ver.
En wie de uitdrukkingen bedacht, dat is ook al een raadsel. Het zijn wel altijd mannen die om de eer strijden. Wijzelf hebben altijd gedacht dat Simon Carmiggelt er als eerste een column over schreef, in een van zijn prachtige Kronkels in het Parool. Dat moet in de jaren 50 of 60 zijn geweest, van de vorige eeuw. Maar dan zou de “bloesjesdag” dus een Nederlandse uitvinding zijn. In alle bescheidenheid: die kans is niet zo groot. Wij staan niet echt te boek als een land van mensen die op straat flaneren. Dan moet je toch in de zuidelijke landen van Europa zijn.
De uitdrukking “rokjesdag” is van wat recenter datum. De pas overleden schrijver Martin Bril had het er graag over. Hij zat echt klaar op het terras, om niets te missen van de eerste dag van de ontblote benen. Hij zou deze term in 2002 hebben gelanceerd en begon er elk jaar weer over. En hij had ook uitgerekend wanneer het meestal zo ver is: 22 april.
Grappig is dat over het populairste bloesje bij Watmooi wel alles bekend is. Dat is in de modebranche zelden het geval. Vraag maar eens bij Claudia Sträter wie het rokje heeft genaaid. Kans bestaat dat de verkoopster meteen de GGD belt of u in ieder geval de winkel uit kijkt.
Over het roze bloesje van Studio Jux is wel alles bekend. Het is van 100 procent natuurlijke zijde. Het is handgemaakt in Nepal. Ook de maker is bekend. Dat is Bhairab, 29 jaar oud en geboren in de wijk New Baneshwor in Kathmandu. Hij is twee jaar getrouwd en heeft een zoon. Hij zwemt graag. Hij heeft tot zijn vijftiende op school gezeten maar het kleermakersvak leerde hij van zijn vader, die een kledingwinkel had. Hij werkt al voor het Nederlandse label Jux sinds 2007 en wil de allerbeste van het atelier worden. Kijk maar eens hoe gedetailleerd de knoopsgaten gestikt zijn. Hoe mooi de plooitjes vallen.
Hoe dan ook: Laat bloesjesdag maar komen. Enne, Watmooi heeft er ook nog wel mooie Navy-kleurige rokjes bij, bijvoorbeeld van Camilla Norrback. Ook al met strik, maar dan aan de achterkant. Dit jaar ter nagedachtenis aan Bril en Carmiggelt.

 

gerelateerde artikelen

Katoen

Bij de productie van katoen is het gebruik van pesticiden en de grote hoeveelheden benodigd water een groot probleem. Katoen is een dorstig gewas. Daardoor…