Dierenwelzijn

Op 4 oktober is het Werelddierendag. We zorgen graag goed voor onze katten, honden, hamsters en geven op 4 oktober ons huisdier zelfs iets extra’s. Het welzijn van huisdieren vinden we belangrijk maar ook het welzijn van andere dieren krijgt meer aandacht.

We willen weten hoe het met koeien, varkens en kippen is gesteld en de bescherming van zeehonden en walvissen vinden we ook belangrijk. Voor koeien is het natuurlijk om buiten in de wei te zijn en varkens vinden het lekker om in de modder te kunnen rondscharrelen.

Dieren als productiemiddel
Veel veehouders hebben nu megastallen voor koe, varken, geit of kip om de productie te verhogen. Deze dieren komen niet buiten en zijn heel krap gehuisvest. Deze wijze van veehouderij is niet diervriendelijk. De koe die niet meer buiten kan om gras te eten en die geen horens meer heeft en met een label in zijn oor rondloopt is daarmee vooral een productiemiddel. (bron: Voedingscentrum (november 2012) Gangbare veehouderij; Varkens in Nood)

Aandacht voor dierenrechten
In Nederland wordt al ruim een eeuw gestreden voor het dierenwelzijn. Er is aandacht voor het vervoer van dieren, de manier waarop dieren worden geslacht of gedood krijgt meer aandacht en het gebruik van proefdieren wordt streng bewaakt.

De verkoop van scharreleieren is toegenomen en dat heeft effect op de kip en ei industrie en dus ook op de huisvesting van kippen. Door de publieke opinie gaan ook steeds meer producenten over tot het gebruiken van scharreleieren in hun producten. Het is zelfs zo dat sinds 2012 legbatterijen in de Europese Unie verboden zijn. Er bestaan tegenwoordig scharrelslagerijen waar vlees wordt verkocht van vee dat buiten is geweest en ruim gehuisvest is.

De walvisvangst wordt door steeds meer landen verboden en een aantal restaurants in Nederland heeft ganzenlever van de menukaart verwijderd. (bron: Peta (2008) Overwinning voor legkippen: Legbatterij vanaf 2012 verboden; Europese Commissie (2008) EU wil herziening regels slachten van dieren)

 

gerelateerde artikelen

Joel Salatin

Het ABC voor de landbouw van de toekomst. Twee dagen over bodem, water, koolstof, gras, koeien, kippen, varkens, marketing en ondernemerschap, rechtstreeks vanuit de visie…

Verpakking

Iedere Nederlander opent per dag gemiddeld zeven verpakkingen. Dit leidt tot een behoorlijke berg afval, die getransporteerd, geproduceerd en verwerkt moet worden, het liefst zonder…