Duurzaam vijfjarenplan A

Communisten in de voormalige Sovjet Unie maakten er gebruik van. Een vijfjarenplan. Maar we hebben niet met een door de staat geleide economie te maken. Het betreft het voorbeeldige duurzaamheidsbeleid van een Brits warenhuis. Het bestaat uit 100 punten, die met elkaar de belangrijkste drempels opblazen waar ook andere bedrijven in deze wereld voor staan. Er zitten briljante ideeën tussen, die helemaal nieuw zijn voor Nederland. Een voorbeeld is het etiketteren van alle kleding met het wasvoorschrift: “Niet boven 30 graden wassen”. Of het verkopen van niet weg te gooien draagtassen met het opschrift “Tas voor het Leven”.

“Het plan zet ons aan het werk met onze klanten en onze toeleveranciers. We gaan het gevecht aan met klimaatveranderingen, het terugdringen van ons afval, het veilig stellen van onze natuurlijke bronnen, het maken van eerlijke handel en het opbouwen van een gezonder land.” Op de website staan alle doelen gedetailleerd uitgewerkt. De eerste resultaten zijn al bereikt. In Dagenham is een contract gesloten met een recyclingfirma Closed Loop om alle afvalplastic om te vormen in nieuw verpakkingsmateriaal.

Wat heeft het Britse warenhuis Marks & Spencer inmiddels al laten zien?
• Het afvoeren van afval naar stortplaatsen in Groot-Brittanniëë en Ierland is gestopt. Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en draagtassen te verminderen.
• Klanten wordt gevraagd minder draagtassen te gebruiken, maar een “Tas voor het Leven” aan te schaffen, te koop voor omgerekend niet meer dan twintig eurocent.
• Alle draagtassen voor kleding zijn nu volledig recyclebaar.
• Alle gebruikte papier bestaat voor 80 procent uit gerecycled papier, waardoor er in de enorme hoeveelheden CO2 wordt bespaard, bomen blijven staan, 1700 vaten olie minder nodig zijn en 99 miljoen liter water.
• Melkflessen worden ook gerecycled, in totaal 60.000 bij elkaar.
• De totale CO2-uitstoot is de afgelopen vier jaar met 30 procent gedaald, ook al werden er 130 nieuwe warenhuizen geopend: toch wordt nog eens een percentage van 25 extra procent aan minder broeikasgassen als doel gesteld.

Wat moet er allemaal nog gebeuren?
• Plan is om een deel van de toekomstige energievoorziening op te wekken uit het afval uit de eigen warenhuizen, waaronder ook dat uit de toiletten en mest van de eigen landerijen.
• Plan is ook om een “groene kledingfabriek” te openen, die alleen nog maar duurzame kleding produceert.
• Plan is om zoveel mogelijk voedsel van de Britse eilanden zelf te betrekken, om zo het aantal “Food Miles” te beperken. Het gaat om kippenvlees, eieren, melk, vlees en zalm.
• Plan is om de regionale voedselvoorziening de komende twaalf maanden te verdubbelen en nieuwe lokale netwerken met lokale boeren op te zetten, die zich richten op (nieuwe) gewassen “van het seizoen”.
• Plan is om op alle producten te labelen met het etiket “Flown” die toch met het vliegtuig zijn binnengevlogen, om zo de consument een keuze te bieden.
• Plan is om alle klanten ertoe te zetten hun kleding op 30 graden te wassen, door aparte wasvoorschriften in te naaien die dit aanbevelen. Hiermee wordt energie bespaard. (Bron: P-plus)

 

gerelateerde artikelen

Katoen

Bij de productie van katoen is het gebruik van pesticiden en de grote hoeveelheden benodigd water een groot probleem. Katoen is een dorstig gewas. Daardoor…

Verpakking

Iedere Nederlander opent per dag gemiddeld zeven verpakkingen. Dit leidt tot een behoorlijke berg afval, die getransporteerd, geproduceerd en verwerkt moet worden, het liefst zonder…