Duurzame vezels hebben de toekomst

Het onderwerp duurzaamheid vindt men erg belangrijk bij het Nederlands Textielinstituut. Het instituut stelde op hun congres, ditmaal op de Dag van de Duurzaamheid (11-11) de vraag: “Waar liggen de vezels van de toekomst?”. Sprekers van onder andere TU Delft, Saxion en Desso toonden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. De textiele materialen blijken zowel biologisch, technisch als functioneel.

Het Nederlands Textielinstituut is al enige tijd bezig met duurzaamheid. Henk Gooijer, initiatiefnemer en voorzitter van het congres geeft aan: “Duurzaamheid is van belang binnen de ontwikkeling van textiel en ook voor een duurzame toekomst.” Han Brezet, Research Director en DfS Professor aan TU Delft vindt het belangrijk dat bedrijven alle aspecten bekijken en uiteindelijk verduurzamen, zoals schoner produceren, slimmer distribueren, de levensduur van producten verlengen en producten recyclebaar/ herbruikbaar maken.

TU Delft werkt sinds 1990 aan op MVO gerichte productinnovatie. Op het moment werkt de universiteit met een team van tien stafleden, twee professoren en dertig PhD studenten, waaronder Natascha van der Velden. De Nederlandse PhD studente is bezig met een analyse rond de fair fashion markt. Natascha toonde twee nieuwe ontwikkelingen op het gebied van fashion design gecombineerd met wetenschap. ‘Bio Couture’ en ‘Spray on Clothing’. Het textiel van de Bio Couture groeit in een laboratorium. Het is een reactie tussen twee componenten, groene thee en een bacterie.

Ger Brinks, dagvoorzitter en lector Smart Functional Textiles schetste recente en de te verwachten ontwikkelingen op het gebied van technisch en functioneel textiel. Hieruit bleek dat de biotechnologie heel belangrijk is, zoals het aller oude biopolymer (levende organismen), enzymen en biomimics. Het Bio Couture project is een goed voorbeeld van de biotechnologie. Ook is er een nieuw ecologische materiaal ontwikkeld uit ricinuszaad/ boon, de Greenfil © nylon 11. Het wordt gebruikt voor kleding en reistassen. Ook sprak Brinks over ‘Spidersilk’, dit is een biopolymer dat even sterk is als staal.

Het bedrijf Desso, fabrikant van projecttapijt en Cradle to Cradle tapijttegels, vond een nieuwe technologie uit, om allergische reacties op fijnstof te verminderen. De Airmaster© vloertegel houdt stofdeeltjes vast, tot het wordt opgezogen met de stofzuiger. En met de ontwikkelde Cradle to Cradle vloertegel bespaart het bedrijf op lange termijn kosten, doordat afvalmaterialen terugkomen in het bedrijf en opnieuw gebruikt worden.

 

gerelateerde artikelen

Verpakking

Iedere Nederlander opent per dag gemiddeld zeven verpakkingen. Dit leidt tot een behoorlijke berg afval, die getransporteerd, geproduceerd en verwerkt moet worden, het liefst zonder…

Synthetisch

Synthetische textiel wordt in tegenstelling tot natuurlijk textiel veelal beschouwd als milieubelastend. Dat is vaak ook het geval. Het blijft een gegeven dat de productie…