Eerlijke kleding moeilijk te vinden?

De afschuwelijke ramp van de textielfabriek in Bangladesh beheerst al weken de media. In diverse televisieprogramma’s en kranten worden zowel de kledingmerken en overheden, als de consument verantwoordelijk gehouden. Kleding die in Bangladesh wordt gemaakt, ligt immers in Nederland in de winkels en belandt daarna in onze kledingkast. Vanzelfsprekend rijst dan de vraag: wat kan ik daar aan doen en misschien meer nog: wat kan ik dan wel met een gerust hart kopen?

GoedeWaar.nl doet al jaren onderzoek naar de duurzaamheid van grote en kleinere kledingmerken. Het resultaat daarvan is de Kledingchecker, die je ook mobiel kunt raadplegen tijdens het winkelen: check.goedewaar.nl. Staat jouw merk er niet bij? Laat het ons weten, dan proberen we dat merk in een volgend onderzoek mee te nemen. Ook de Shop App van Talking Dress maakt je het je een stuk gemakkelijker om fair en fashionable te shoppen.

Hoe dan?
Wil je wel duurzame kleding kopen, maar is je favoriete merk niet duurzaam volgens de Kledingchecker? Laat het jouw merk weten! Merken zijn namelijk echt gevoelig voor wensen van hun klanten en bovendien, jouw vraag is een signaal naar de kledingmerken dat hun klanten wel degelijk op zoek zijn naar duurzame kleding en dat belangrijk vinden. En dat is voor hen een motivatie om hun aanbod te verduurzamen. Log in of registreer je op de mobiele Kledingchecker en klik op de ASK knop. Of stuur een merk een mail via hun contactgegevens met de vraag hoe duurzaam het productieproces van hun collectie is.

Waar dan?
Op internet staat veel goede informatie over eerlijk winkelen. Op de website eerlijkwinkelen.nl bijvoorbeeld, vind je eerlijke winkelroutes in 25 steden. Een handig kaartje met winkels die eerlijke, biologische of tweedehands spullen verkopen. Maar je vindt er ook adresjes waar je een eerlijk bakje koffie kunt halen. Je kunt de route downloaden zodat je een goede handleiding hebt voor een duurzaam dagje winkelen! Er zijn ook tijdelijke pop up stores van eerlijke webshops. Watmooi.nl bijvoorbeeld, heeft tot 8 juli een pop up store in Hilversum, waar je de eerlijke kleding rustig kunt passen.

Webwinkelen
Heb je minder tijd om er op uit te gaan? Gelukkig zijn er ook een aantal goede webwinkels met een uitgebreid aanbod duurzame kleding, zoals watmooi.nl, kleerlijk.nl, brandmission.nl, maar ook op Wehkamp kun je tegenwoordig filteren op fair fashion.

Te duur?
De prijzen van duurzame merken zijn vergelijkbaar met grotere merken, maar natuurlijk niet met de enorme fastfashionketens waar je voor onder de tien euro klaar bent. Heb je een klein budget, maar ben je wel aan afwisseling van je garderobe toe, dan zijn er ook volop kledingruilmogelijkheden, zoals Little Green Dress en Ellies Kledingkast of natuurlijk een tweedehands winkel bij jou in de buurt.

Meer lezen?
Wil je je verder verdiepen in de achtergronden van de kledingsector, dan raden we jou de boeken Talking Dress van Marieke Eyskoot of Mode voor Morgen van Lynsey Dubbeld aan. Hier lees je daar meer over.

 

gerelateerde artikelen

Verpakking

Iedere Nederlander opent per dag gemiddeld zeven verpakkingen. Dit leidt tot een behoorlijke berg afval, die getransporteerd, geproduceerd en verwerkt moet worden, het liefst zonder…