Oeko-Tex Standard 100
Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker.
Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid.
Oeko-Tex Standard 100 kan in principe in verschillende ketenschakels worden toegepast, het hangt ervan af of ruwe materialen of eindproducten worden getest en gecertificeerd. Binnen de scope van Oeko-Tex, wordt Oeko-Tex Standard 100 het meest gebruikt door bedrijven. Er zijn wel twee andere modules ontwikkeld, namelijk Oeko-Tex Standard 1000 en Oeko-Tex Standard 100plus, waarbij aanvullende ecologische en sociale criteria zijn opgenomen. Mede door de complexiteit van de productieketen van textiel, is het echter lastiger aan de eisen van deze standaarden te voldoen waardoor ze in de praktijk ook minder worden toegepast.
Op welke produkten is Oeko-Tex Standard 100 van toepassing?
De Oeko-Tex Standard 100 is van toepassing op kleding en textiel. Denk hierbij naast kleding dus bijvoorbeeld ook aan speelgoed van textiel, beddengoed of tafellakens. Er wordt gewerkt met 4 productclassificaties op basis van het beoogd gebruik. Hoe dichter het product met de huid in contact komt en hoe gevoeliger de huid, des te strenger de eisen.
Wie beheert en controleert Oeko-Tex Standard 100?
De standaard wordt beheerd door de International Oeko-Tex Association. Bij de International Association for Research and Testing in the Field of Textile Ecology (Oeko-Tex) zijn instituten aangesloten die testen of producten aan de criteria voldoen. De organisatie heeft zelf testinstituten hiertoe geautoriseerd. Een certificaat heeft een geldigheidsduur van een jaar.
Bronnen:
Oeko-Tex
Oeko-Tex (2012) Oeko-Tex standard 100