Wat is ‘De Keurmerkenchecker’ ?
In De Keurmerkenchecker vergelijkt GoedeWaar.nl keurmerken en duurzaamheidsinitiatieven onderling, waarbij de verschillen op basis van een benchmark inzichtelijk zijn gemaakt. Het onderzoek besteedt onder andere aandacht aan de ketenschakels en het volume waarop het keurmerk of duurzaamheidsinitiatief van toepassing is, de mate van (progressie op) duurzaamheid en de ‘assurance’ (waarborging) hiervan.
Ten aanzien van de waarborging maakt GoedeWaar.nl onderscheid in ‘first party, second party en third party assurance’.
De score per ketenschakel wordt weergegeven in de categorieën sociale, ecologische en economische duurzaamheid. De activiteiten per ketenschakel (als de uitkomst van de ‘compliance en assurance claims’ en het volume waarop dit van toepassing is), is gebaseerd op de volgende indeling: niet actief / beperkt actief / actief / sterk actief.
Het merendeel van de keurmerken en initiatieven heeft diverse varianten. In dit onderzoek zijn de meest voorkomende varianten geanalyseerd, bij volledige toepassing op het volume en op basis van de minimale duurzaamheidseisen per variant. Bij initiatieven die in principe in meerdere ketenschakels toepasbaar zijn, heeft dit in de kledingsector voornamelijk betrekking op de eindbewerking en is dit op deze wijze opgenomen in het overzicht.
In het onderzoek zijn diverse bronnen van informatie over keurmerken en duurzaamheidsinitiatieven geanalyseerd. De eigenaren/ beheerders van de keurmerken en gedragscodes zijn benaderd met verdiepingsvragen, mede ingegeven op basis van kritische bronnen voor zover deze beschikbaar zijn. De voorlopige onderzoeksresultaten per initiatief zijn ter toetsing voorgelegd aan de eigenaren/ beheerders van de keurmerken en gedragscodes en aan second opinion experts. Voor een beschrijving van en links naar de keurmerken en gedragscodes, ga naar de desbetreffende keurmerkenpagina’s op www.goedewaar.nl.
Voor meer informatie neem contact op met GoedeWaar.nl via info@goedewaar.nl
De Keurmerkenchecker is mogelijk gemaakt door: VSB Fonds en Stichting Pequeno.