Wat maakt chemicaliën en pesticiden onduurzaam?

Chemische bestrijdingsmiddelen, ook wel pesticiden genoemd, worden ingezet om schimmels, onkruid en insecten in de landbouw te bestrijden. Bestrijdingsmiddelen kunnen slecht zijn voor het milieu. Zeldzame planten- en diersoorten kunnen in hun voortbestaan worden bedreigd. Wat merkt de consument ervan? Het Voedingscentrum ziet weinig risico, maar Milieudefensie en Natuur en Milieu vinden het bestrijdingsmiddelengebruik in Nederland erg hoog. En dat is slecht voor het milieu, maar ook voor onszelf. Vaker dan we denken, zitten er resten van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. En dat komt onze gezondheid niet ten goede. (bron: Wikipedia (November 2012) Chemische bestrijdingsmiddelen), Voedingscentrum (November 2012) Weet wat je eet, Voedingscentrum (November 2012) Risico’s Bestrijdingsmiddelen) Ietsje minder graag Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in een meerjarenplan met de land- en tuinbouworganisaties afgesproken het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te brengen. De afspraak: in 2010 mogen ze nog maar twintig tot dertig procent gebruiken van de hoeveelheid die in de jaren tachtig werd gebruikt.Sinds 1 september 2008 gelden in de hele Europese Unie nieuwe regels voor bestrijdingsmiddelen. En die moeten de consument beter beschermen. Er zijn grenswaarden vastgesteld voor allerlei producten, variërend van vlees, melk, groenten en fruit, tot en met noten, specerijen en diervoeder. (bron: Voedingscentrum (November 2012) Bestrijdingsmiddelen), Europese Commissie (2008) Milieu, consumenten en gezondheid) Vervuilde druif In de Nederlandse schappen liggen soms nog groente en fruit met hoeveelheden gif die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Volgens Weet wat je eet was de meloen de meest vervuilde fruitsoort in 2008. En ook de peer, de druif en de mandarijn komen er niet al te best vanaf. Wil je er zeker van zijn dat je helemaal geen bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt? Koop dan biologische producten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk. (bron: Voedingscentrum (November 2012) Weet wat je eet, EKO-keurmerk) Zie ook: Kassa, aflevering 11 oktober 2008: hoe schoon zijn jouw kiwi′s?

gerelateerde artikelen

Katoen

Bij de productie van katoen is het gebruik van pesticiden en de grote hoeveelheden benodigd water een groot probleem. Katoen is een dorstig gewas. Daardoor…

Verpakking

Iedere Nederlander opent per dag gemiddeld zeven verpakkingen. Dit leidt tot een behoorlijke berg afval, die getransporteerd, geproduceerd en verwerkt moet worden, het liefst zonder…