Wie het kleine niet eert…
Eerlijke kleding en vooral duurzaamheid gaan over verantwoording nemen voor sociale, ecologische en economische issues. Kort wordt dit ook wel aangeduid als de People, Planet, Profit benadering. Verschillende MVO-initiatieven doen een poging; FashionUnited analyseert er elke maand een met behulp van de SWOT(I) methode. Als eerste is vakbond CNV International aan de beurt met de campagne ‘Eerlijke Kleding? Draag het uit!’.
Wat? Al het hele jaar voert CNV International actie met de campagne ‘Eerlijke kleding? Draag het uit!’, want eerlijke productie en handel spelen volgens de vakbond een belangrijke rol in de strijd tegen armoede. In de Nederlandse winkels worden nog steeds producten verkocht die in ontwikkelingslanden onder slechte arbeidsomstandigheden zijn gemaakt. CNV zet tijdens deze campagne op verschillende manieren in. Zo deed de vakbond onderzoek onder Nederlandse jongeren en plaatste de vakbond een oproep aan Nederlandse delegatieleden om voortaan in Eerlijke Kleding te verschijnen op de VN-top.
SWOT(I) analyse
Strengths (kracht): Het uitzetten van een campagne over een jaar voor betere arbeidsomstandigheden geeft aan dat het een belangrijk punt op de agenda is van CNV. Hierbinnen maakt de vakbond slim gebruik van de actualiteit om Nederlandse delegatieleden in een eerlijk pak te krijgen tijdens een bijeenkomst op de VN-top. Het gebruik van onderzoek is een geloofwaardig medium om meer inzicht te krijgen over Eerlijke kleding onder Nederlandse jongeren.
Weaknesses (zwaktes): Gezien het gering aantal handtekeningen (8000) heeft deze actie misschien niet genoeg impact. Daarnaast is het moeilijk om verbeteringen te bewerkstelligen binnen retail en productie in verschillende bedrijven/landen, gezien de relatief korte tijd van de campagne in vergelijking met de verbeteringen die nodig zijn in de mode.
Opportunities (kansen): Voor CNV liggen kansen bij de wereldwijde milieu- en financiële crises. Deze issues geven mogelijkheden tot mentaliteitverandering bij het grote publiek. Zoals je bij fair fashion, fair trade (food en non-food) en biologische food sector ziet, hebben dit soort bedrijven de wind mee. Dit kan betekenen dat de campagne van CNV meer vruchten afwerpt. En de uitkomst van het onderzoek is een kans om modeketens te overtuigen.
Threats (bedreigingen): Doordat een bedrijf als CNV internationaal met verschillende organen werkt, zoals grote instanties, overheden met democratische structuur en met bureaucratie te maken heeft, bestaat de bedreiging – door vaak lange communicatielijnen – dat gestelde doelen niet gehaald worden. Hierdoor kan het gebeuren dat halverwege dit proces noodzakelijke belangen vervagen, voordat verbeteringen bewerkstelligd zijn.
Issues (kwesties): Het inzetten van een campagne voor een jaar geeft aan dat vakbond CNV een lange adem heeft. Hierdoor kan de vakbond misschien het hoofd bieden aan bedreigingen, zoals lange communicatielijnen en bureaucratie tijdens onderhandelingen met verschillende vakbonden en overheden. CNV kan tevens het onderzoek onder jongeren inzetten als bewijs om kledingwinkeliers/-retailers te stimuleren fair fashion te verkopen en meer informatie te bieden over verkochte producten aan de consument. (Bron: FashionUnited)