Zandstralen van jeans in de ban

Twee grote kledingbedrijven zullen stoppen met het zandstralen van jeans. Zij zijn tot dit besluit gekomen na intensief contact met de Schone Kleren Campagne over de gevaren voor arbeiders.

Zandstralen is een techniek om jeans een gedragen uiterlijk te geven.

Bij gebruik van de techniek kunnen arbeiders de dodelijke longziekte silicose (stoflongen) oplopen. Een medewerker van de Schone Kleren Campagne: “We zijn zeer verheugd dat deze bedrijven hebben aangegeven te stoppen met zandstralen. Deze omstreden techniek moet zo snel mogelijk de wereld uit.”

Ruim 550 arbeiders in Turkije hebben inmiddels de ziekte opgelopen en er zijn al minstens 46 slachtoffers overleden.

Een aantal grote internationale kledingbedrijven hadden vorig jaar al kenbaar gemaakt dat zij de omstreden techniek niet meer zouden toepassen. De Nederlandse merken CoolCat, Kuyichi en Scotch & Soda hebben aan de Schone Kleren Campagne laten weten dat zij geen gebruik maken of zullen maken van deze techniek en nu hebben G-start en We zich aan het rijtje toegevoegd.

Grote modebedrijven als Diesel, Replay en Dolce & Gabbana laten zich niet uit of zij het gebruik van de techniek willen verminderen. De omstandigheden waaronder de arbeiders het zandstralen moeten toepassen is erg slecht. Veelal hebben ze geen goede bescherming en is de ruimte waarin zij werken slecht geventileerd. De kans dat hierdoor de ziekte, silicose, ontstaat is aanzienlijk.

Zandstralen vindt vaak plaats op informele werkplekken, waarschijnlijk zijn daardoor veel gevallen niet meegeteld. Minstens 5000 arbeiders zouden getroffen zijn, en een veelvoud daarvan loopt acuut gevaar. In Turkije is zandstralen in 2009 verboden, nadat een groep artsen, vakbondsleiders en slachtoffers het onderwerp aan de orde had gesteld. In andere kledingproducerende landen is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de gevolgen van zandstralen. De techniek wordt echter veel gebruikt in Bangladesh, India, China, Pakistan en gebieden in Afrika en Latijns Amerika.

Of je te maken hebt met een gezandstraalde broek is voor de consument lastig te zien, maar je kunt het aan een aantal aspecten zien. Als jeans lichte plekken of afgeschuurde delen hebben dan is er een grote waarschijnlijkheid dat er sprake is van zandstralen. (Bron: Schone Kleren Campagne, duurzaamnieuws.nl)

 

gerelateerde artikelen

Katoen

Bij de productie van katoen is het gebruik van pesticiden en de grote hoeveelheden benodigd water een groot probleem. Katoen is een dorstig gewas. Daardoor…